Aanmelden 

  
Strijkinstrumenten
Laatst gewijzigd op Zondag 26 Apr 2015

Viool
In de 17de eeuw is de viool ontwikkeld tot haar huidige vorm. De beroemdste vioolbouwers waren Stradivarius en Amati, beiden woonachtig in Noord-Italië. Hun instrumenten zijn nu nog steeds de allerbeste en worden bespeeld door de grootste solisten. De viool heeft vier snaren, klankgaten in de vorm van een f en stemschroeven aan de zijkant. De vier snaren staan gestemd in sol, re, la en mi. De viool wordt in meerdere maten gebouwd. Een hele of 4/4 viool wordt door volwassenen bespeeld. 3/4, 1/2 en 1/4 violen zijn kleiner en dus bestemd voor kinderen, aangepast aan hun grootte. Over de snaren wordt gestreken met een strijkstok, de haren van de strijkstok worden gemaakt van paardenstaart.
Cello
De cello is een stuk groter dan de (alt)viool. Het instrument wordt rechtop tussen de benen van de speler gehouden en rust met een pin op de grond. Het wordt ook met de strijkstok bespeeld. De bouw is de hetzelfde. Het instrument heeft veel mogelijkheden, zowel als solo-instrument als bij begeleiding. Hier zijn weer verschillende maten mogelijk: 4/4, 7/8, 3/4, 1/2 en 1/4.
Altviool
De altviool ziet er percies hetzelfde uit als de viool, maar is iets groter (ongeveer 8 cm langer). Een tijd lang werd de altviool veel minder als solo-instrument gebruikt dan de viool omdat de viool makkelijker te bespelen was. Vanaf het einde van de 18de eeuw kreeg het instrument een grotere rol in het orkest. Ook hier zijn meerdere maten voorhanden: 4/4, 3/4 en 1/2.
Contrabas
Uit de contrabasvedel is de contrabas ontstaan. Het is het grootste lid van de vioolfamilie. Contrabassen hebben vier of vijf snaren. Afgezien van de grootte (ongeveer 1,80m) ziet de contrabas er hetzelfde uit als de anderen. Door de grootte moet het instrument staand bespeeld worden of de speler moet op een kruk zitten. Een klein verschil met de (alt)viool en de cello zijn de schouders (bovenkant) van het instrument. De viool, altviool en cello hebben ronde schouders, de contrabas afhangende schouders. De contrabas heeft de diepste tonen van alle strijkers. Het is dan ook het basinstrument in het symfonisch orkest. In het harmonieorkest is het een welgekomen uitbereiding van de basinstrumenten.