Aanmelden 

  
Toetsinstrumenten
Laatst gewijzigd op Zondag 26 Apr 2015

Piano
In 1709 vond Christofiori in Padua de hamertechniek uit, waardoor men forte (luid) en piano (zacht) kon spelen; vandaar de benaming pianoforte of kortweg piano. We onderscheiden verschillende soorten zoals vleugelpiano, buffetpiano, elektrische piano ...
Accordeon
De accordeon bestaat uit een balg met klavieren aan de beide uiteinden. Het ene klavier is een klavier met pianotoesten of knoppen, de andere heeft ronde knoppen. Door het indrukken en uittrekken van de balg ontstaat er geluid. Het enen klavier zorgt voor de melodie, het andere zorgt voor de bastonen. Zoals voor de meeste andere instrumenten bestaan ook hier kleinere modellen voor de jongsten.
Orgel
Het orgel is een toetsinstrument (zoals de piano) waar bij de klank voortgebracht woordt door pijpen: een soort van metalen fluiten. De pijpen - die een paar centimeter tot meerdere meters lang kunnen zijn - worden aangeblazen door een windmachine met een elektrische motor. Een ingewikkeld systeem van klepjes zorgt ervoor dat de juiste pijp gaat klinken wanneer je een toets indrukt. Net zoals bij instrumenten als syntheziser en keyboard kun je bij het orgel kiezen uit een hele reeks verschillende klanken die we registers noemen. Een orgel van normale grootte heeft drie klavieren ( toestenborden): twee voor de handen en één voor de voeten. Het orgel kan luid spelen, maar ook heel stil; heel laag maar ook heel hoog! Doordat we het bespelen met handen en voeten is de muziek steeds 'volledig', je hebt dus geen begeleider nodig om je te ondersteunen. Alhoewel een echt pijporgel nog altijd het mooiste klinkt, zijn er tegenwoordig elektronische (digitale) orgels die de klank van een echt orgel nabootsen. Zij zijn bescheiden van afmeting en prijs en zijn erg geschikt om thuis op te studeren.
Beiaard
De beiaard bevindt zich meestal in een toren en is zonder meer het zwaarste instrument dat er bestaat... en het klinkt geweldig! Een beiaard! Een echte beiaard heeft minstens 49 klokken en wordt bespeeld door middel van een stokkenklavier. Niet alleen met de vuisten (! niet met de vingers dus) maar ook met de voeten wordt er hard gewerkt om de klepels tegen de klokken te slaan, en op die manier muziek te maken. Beiaardles (en dus ook beiaard oefenen) gebeurt op een oefenklavier. Als de stukken gekend zijn gaan we de Mosterdpot (de beiaardtoren in Diest) op voor het echte werk. Na het beklimmen van 176 trappen wacht niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook één van de meest historische beiaarden van de wereld. Een uniek instrument!! Nieuwsgierig?
Mail voor meer informatie naar Teun Michiels. Hij is onze beiaardleraar, en Stadsbeiaardier van Diest.
E-mail: info@teunmichiels.be