Aanmelden 

  
Slagwerk
Laatst gewijzigd op Dinsdag 29 Mei 2018

Tot juni 2018 kon je kiezen voor het instrument ‘Slagwerk’. Vanaf september kan dat niet meer! Slagwerk wordt ingedeeld in 3 instrumentgroepen:

  • Ritmisch slagwerk
  • Melodisch slagwerk
  • Orkest slagwerk

In ritmisch slagwerk kan je alle ritmische instrumenten leren spelen. De voornaamste zijn drums en trommel, maar ook conga’s, djembé, cajon, bodhran en allerhande percussie behoort tot de mogelijkheden. Welke instrumenten je precies leert, bepaal je zelf in samenspraak met je leraar. Je mag in ‘ritmisch slagwerk’ ook één melodisch instrument bij nemen. 

In melodisch slagwerk komen vooral de marimba en de vibrafoon aan bod. Xylofoon en klokkenspel kan ook. Je start met 2 stokken, maar op marimba en vibrafoon leer je ook met 4 stokken spelen. Ook in melodisch slagwerk mag je één ritmisch instrument bij nemen.

In de instrumentgroep ‘orkest slagwerk’ komt de ritmische en melodische instrumenten op evenwichtige wijze aan bod. Ook de pauken behoren tot deze instrumentgroep. Het is van de instrumentgroepen de meest ‘klassieke’ en het repertoire gaat dan ook die richting uit.

Elke leerling die nu slagwerk volgt in onze academie zal voor het schooljaar 2018-2019 een instrumentgroep moeten kiezen. Dat zal waarschijnlijk in de lijn liggen van wat je nu het meest speelt en je slagwerkleraar helpt je hierbij ☺.

Optie JPR

Ritmisch slagwerk JPR

In de optie JPR (Jazz- Pop-Rock) zal naast trommeltechniek, drums je enige instrument zijn. Je leert er functioneren in een band en in verschillende stijlen begeleiden.  In deze optie kom je voor groepsmusiceren in een combo terecht. Je kunt deze optie kiezen vanaf de 3de graad.

Melodisch slagwerk JPR

In de optie PRJ (Pop-Rock-Jazz) zal vibrafoon je voornaamste instrument zijn. Je leert naast vibrafoontechniek (Burtongrip), jazz akkoorden spelen en improviseren. In deze optie kom je voor groepsmusiceren in een combo terecht. Je kunt deze optie kiezen vanaf de 3de graad.

Groepsmusiceren slagwerk

In de cursus groepsmusiceren slagwerk leer je samenspelen op de verschillende percussie-instrumenten en dat zijn er heel wat. In deze cursus kan je de rijkdom van het slagwerk-instrumentarium ervaren, zowel op ritmisch als melodisch vlak. Je leert wat je als slagwerker allemaal moet kunnen om in andere ensembles goed te functioneren. Als je ons aan het werk wil zien, neem je best een kijkje op onze facebookpagina: Facebook-pagina

De verschillenden instrumenten:

Het aantal slaginstrumenten is eindeloos. Eén van de voordelen van slagwerk is dat je op verschillende instrumenten kan spelen. We helpen je bij het kiezen en we kunnen die keuze afstemmen op jouw interesse en mogelijkheden. Het is het enige instrument in de academie waar zoveel afwisseling mogelijk is. Je hoeft voor slagwerk niet speciaal ‘een ritmische aanleg’ te hebben. Dat leer je wel in de les.

Drums

Waarschijnlijk het meest bekende slaginstrument. Een drumstel bestaat uit verschillende trommels, toms en cymbalen en is zowat de ‘motor’ achter elke band. Je leert een band of orkest begeleiden, je leert samen spelen met drumtracks in verschillende stijlen, maar je speelt ook meer solistische stukken. Zo kan je met je drumstel later alle kanten op. 

Trommel

Trommel (of snaredrum) is bij ons een apart instrument en het instrument bij uitstek om je techniek en ritmiek bij te schaven. Heel veel technieken die je op je drumstel nodig hebt, leer je eerst op trommel. Waarom? Omdat dat nu eenmaal vlotter gaat!

Pauken

De pauken zijn die grote ‘soepketels’ die je voornamelijk bij orkesten aantreft, elke harmonie of fanfare heeft een set staan. Hiernaast kan je er ook knappe solo’s op spelen en gebruiken we het heel de tijd in onze percussie-ensembles. Het is een verzameling van 4 of 5 grote ‘trommels’ die je met een pedaal kan bedienen om de toonhoogte te veranderen.

Wereldpercussie

Het lijstje wereldpercussie-instrumenten is eindeloos. Voor cajon, djembé, conga’s en bodhran kan je in onze academie terecht voor een aantal basistechnieken en je ritmische ontwikkeling op deze instrumenten. Wil je meer, dan graaft je leerkracht samen met jou dieper in de materie! Wil je wereldmuziekstijlen op drums leren spelen … ook daar hebben we lesmateriaal voor klaar liggen. Daar kan je best mee starten als je al wat ervaring op drums hebt

Marimba

De marimba is de meeste warme van de melodische slaginstrumenten. De houten toetsen die je bespeelt met 2 of 4 stokken (mallets) hebben een heel mooie en warme klank. Het instrument telt 4 1/3 octaaf of meer en is minstens 2 meter lang.

Vibrafoon

De vibrafoon heeft in tegenstelling tot de marimba metalen toetsen en een pedaal om deze toetsen te laten klinken en te dempen. Ook dit instrument bespeel je met 2 of 4 stokken en gebruikt andere technieken dan de marimba. Het instrument wordt ook veel in jazzmuziek gebruikt.